Σαλόνι καί καθιστικό. Ανακαίνιση του κεντρικού χώρου μίας κατοικίας

Ανακαινίζοντας και διακοσμώντας ένα ενιαίο σαλόνι με την τραπεζαρία,  είχαμε να λύσουμε ένα βασικό ζήτημα που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια

είσοδος διαμερίσματος πριν την ανακαίνιση

Εισοδος του διαμερίσματος πριν την ανακαίνιση

Οι χώροι αυτοί, απλά δεν ειναι λειτουργικοί, χρηστικοί  και επισκέψιμοι απο την οικογένεια στην καθημερινή τους ζωή.

Έτσι λοιπόν, η οικογενιακή χρήση, περιοριζόταν σε μια μεγάλη κουζίνα, που περιείχε τραπέζι και τηλεόραση, ενώ ένα σαλόνι μαζί με την τραπεζαρία περίπου στα 55 μ2, παρέμενε αχρησιμοποίητος, και συχνά γινόταν  πρόχειρος  αποθηκευτικός χώρος, μιας και  η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική του χώρου,  περιέχει  και την είσοδο στον ενιαίο χώρο.

Η σκέψη μας κινήθηκε σε  πέντε βασικούς άξονες

α)Χρηστικότητα του χώρου

β) Αισθητική ανανέωση  σύμφωνα με τις επιλογές  της οικογένειας

Εισοδος μετά, οριοθέτηση εισόδου

Εισοδος μετά, οριοθέτηση εισόδου

γ) Επαρκής φωτισμός με εναλλακτικές προτάσεις

δ) Προσαρμογή της νέας αισθητικής με τα υπάρχοντα έπιπλα

ε) Δυναμικής, προσαρμοστικής  διακοσμητικής, με δυνατότητα ανανέωσης στο μέλλον, των επίπλων, υφασμάτων, πινάκων κλπ

Η πρώτη παρέμβαση μας, έγινε στην είσοδο

Η οριοθέτηση της, και η συνειδητή κατευθυνση που δίνει στον εισερχόμενο, του δημιουργεί τον δρόμο, για να πάει προς την κουζίνα, η στον διάδρομο που οδηγεί στις κρεβατοκάμαρες και τα μπάνια

3

Κατέβασμα οροφής, με δημιουργία εσοχής, και δύο σειρές σποτ, τραβάνε την προσοχή του εισερχόμενου, και του δίνουν πορεία, για να μην δημιουργεί λερώματα και ακαταστασία στο υπόλοιπο σπίτι

Η  τετραπλή  επιλογή μας,  στην δημιουργία στενόμακρης  ψευδοροφής, χρωματισμένης με 3 τόνους σκουρότερο   χρώμα απο τον τοίχο,  ενισχυμένο με ένα κεραμιδί – κόκκινο χρώμα στην εσοχή της, και απο δύο σειρές σποτάκια Led,  τα οποία ανοίγουν αυτόνομα, πατώντας τον διακόπτη με την είσοδο  στο διαμέρισμα,  ωθεί  τον επισκέπτη, μακριά απο το να λερώσει το υπόλοιπο σπίτι,  αλλά και να ακουμπήσει τα πράγματα του, σε οποιαδήποτε τυχαία επιφάνεια, δημιουργώντας ακαταστασία

Ο υπόλοιπος χώρος της σαλονοτραπεζαρίας, για να ειναι λειτουργικός διαχωρίστηκε πρώτα στα χαρτά απο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, πριν να ξεκινήσουμε να κατασκευάζουμε οτιδήποτε

Με δεδομένο ότι κρατάμε τα υπάρχοντα  έπιπλα, απο τραπέζια. καναπέδες, και αναμνησιακά δώρα, ασχοληθήκαμε, με την δημιουργία διαδρόμων.

Σε κάθε σχεδιασμό, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για γραφείο, είτε για κατάστημα, το βασικό μέλημα είναι, η προσβασιμότητα. Η ύπαρξη διαδρόμων, που θα κάνουν εύκολη την επίσκεψη σε κάθε γωνιά του σπιτιού.

9

Ο πολυέλαιος δόθηκε στην βούρτσα και απέκτησε την παλιά του αίγλη. Το πλαίσιο του θόλου στην ψευδοροφή τον αναδεικνύει

 

 

Και αυτή η μελέτη, ειναι από τις πιο βασικές, γιατί οριοθετούν τα έπιπλα, και μετά τις θέσεις του κάθε είδους  πριζών, ρεύματος, τηλεόρασης και τηλεφώνου.

Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποτυχία σε μια ανακαίνιση, αν μετα το τέλος της, και στην πορεία της χρήσης της, γεμίσει το σπίτι, καλώδια, και αχρησιμοποίητες πρίζες πίσω από καναπέδες και άλλα έπιπλα.

Μετά την αρχιτεκτονική μελέτη, ξεκινάει η διακοσμητική, που εν προκειμένω, δεν επεκτείνεται στα υφάσματα, στα οποία θα γίνει παρέμβαση σε επόμενο χρονικό σημείο.

Έχει  όμως να κάνει με την διακοσμητική μορφή που θα του δώσουν οι ψευδοροφές, με τον φωτισμό, την κατανομή του,  και τέλος με την χρωματική μελέτη.

Η πόρτα εισόδου και τα κουφώματα, ήταν δεδομένα και δεν θα άλλαζαν. Ηταν μασίφ ξύλο καρυδιάς

Η μορφή του σπιτιού, δεν μπορεί να ήταν κλασσικό στυλ, αλλα οπωσδήποτε  παραδοσιακό με στοιχεία νεοκλασσικού

Ένας υπέροχος πολυέλαιος απο το πατρικό σπίτι, δόθηκε στην βούρτσα και έγινε καατπληκτικός.

4

επι τω έργω

Η θέση του ήταν στην κατοικία μας.

Πήγαινε με τα κουφώματα, και τα παραδοσιακά έπιπλα

Κατασκευή ψευδοροφής λοιπόν για την τραπεζαρία, να δωθεί μέσα απο τα ταβάνια, ένας διαχωρισμός του χώρου, απο αυτόν του σαλονιού, αλλα χωρίς τοίχους και χωρίσματα.

Το τραπέζι βαρύ και παραδοσιακό, και οι καρέκλες το ίδιο

Ο ενιαίος χώρος άρχισε να χωρίζεται μέσω των ταβανιών

Ο εναλλακτικός φωτισμός από τα σποτ,  σε δύο ανοίγματα, του δίνει φωτιστική δυναμικότητα στην καθημερινή ανεπίσημη χρήση, καθιστώντας τον σχετικά σκοτεινό δυτικό χώρο μας, πλούσιο σε φως, και χρηστικό για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Από απλό διάβασμα, συζήτηση και φυσικά γευματισμό

Η «μοντέρνα» τοξοειδής κατασκευή ψευδοροφής στο σαλόνι, της δίνει τον δικό της χαρακτήρα

5

Πριν. Ενας ουδέτερος χώρος

 

Το μικρό ράφι απο γυψοσανίδα, για να τοποθετηθεί η τηλεόραση και το home cinema, η καλωδίωση για να μπουν τα ηχεία εκεί που πρέπει, η προέκταση ενος τοίχου, για να αναδείξει έναν υπέροχο αναγεννησιακό πίνακα, και  η τοποθέτηση κινητών σποτ για να δώσουν φως και σκιές σε πίνακες και στο τζάκι, ολοκληρώνει τις διακοσμητικές κατασκευές

Στην συνέχεια, το χρώμα.

Το ξέραμε από την αρχή, το είχαμε συμφωνήσει σαν φιλοσοφία στον χώρο.

Έμεναν οι τόνοι και οι παραλλαγές του.

Η  συγκεκριμένη χρωματική μελέτη,  έχει τις δεσμεύσεις της και ειναι συγκεκριμένες.

Τα κουφώματα δεν ειναι ουδέτερα λευκά αλουμινίου.

Ειναι  ξύλα καρυδιάς

Επιπλέον, τα ανοικτόχρωμα πλακάκια δεν αλλάζουν.

Αυτα τα δύο στοιχεία μας περιορίζουν

8

Ο χρωματισμός ανέδειξε στο σπίτι την ζεστασιά και την θαλπωρή. τα ξύλινα κουφώματα, ειχαν προετοιμάσει το έδαφος πριν 27 χρόνια. Τωρα έδεσαν

Το συνηθισμένο βάψιμο του χώρου, με σκούρους τοίχους και άσπρα ταβάνια δεν θα αναδείκνυε τίποτα

θα ήταν μια αλλαγή σε ανοικτόχρωμο, σκούρο και λευκό

Η πρόταση που κάναμε και εφαρμόσαμε, ήταν να εναρμονίσουμε κλιμακωτά τα χρώματα

Ανοικτόχρωμο το πλακάκι, 2 τόνους πιο σκούρος ο τοίχος, και αλλους 3 τόνους πιο σκούρα τα ταβάνια, σε κοντραστ λευκό διακριτικό πλαίσιο.

Οι πόρτες, που ήταν να λουστραριστούν καρυδιά, θα βάραινε το σπίτι, και καταλήξαμε να γίνουν λευκές.

Ο κρυφός φωτισμός στην ψευδοροφή, με ταινία RGB, δίνει ξεκούραση και χρωματικό παιχνίδι, για οποιαδήποτε χρήση

Τώρα ο χώρος οριοθετήθηκε, της τραπεζαρίας σαν χωρος υποδοχής και πιο «πλατιάς» χρήσης, και του σαλονιού, σαν πιο «κλειστός» και παρεϊστικός,  η  σαν χώρος χαλάρωσης.

Το σαλόνι πλέον, στο πάντα ενιαίο χώρο, ειναι εύκολα προσβάσιμος για   να ακούσει κανείς μουσική, το πικ απ και τα βινίλια ειναι σε ετοιμότητα στο συγκεκριμένο σπίτι,  τα ηχεία έχουν τοποθετηθεί μελετημένα, πριν καν ξεκινήσει ο ηλεκτρολόγος να γκρεμίζει σοβάδες.

Η τηλεόραση και το home cinema, θα μπορέσουν να  αποδώσουν την ποιότητα στο μέγιστο, δίνοντας δυνατό κίνητρο, για να ευχαριστηθεί η οικογένεια το σπίτι της

Το τζάκι, το οποίο δεν ειχε ανάψει τα τελευταία 15 χρόνια, και θεωρείτο βάρος και υποψήφιο για γκρέμισμα, τονίστηκε αισθητικά και χρωματικά, και ειναι ευκολα προσβάσιμο για να λειτουργήσει και να χαρίσει ομορφιά και χαλάρωση

Ο νεαρός χαρισματικός γυιός της οικογένειας, δραστήριος μαθητής και ταλαντούχος μπασκεμπολίστας, με δυο κινήσεις, παραμερίζοντας τραπέζι και καναπέ, μπορεί να κάνει τα πάρτι που ονειρεύεται στην ενιαία σαλονοτραπεζαρία, έχοντας σύχρονο οικονομικό  φωτισμό, με δυνατότητα αλλαγής 7 χρωμάτων (RGB), και προσεγμένη ηχητική κάλυψη10

Με υγεία116

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s