Πόσο κοστίζει μια ανακαίνιση – γενικές πληροφορίες

Πόσο κοστίζει μια ανακαινιση.Το άρθρο αυτό γράφτηκε τον Ιούλιο του 2008. Στις αρχές του 2011, στα 2 χρόνια της κρίσης, προσαρμόσαμε το άρθρο και το συμπληρωματικά γράψαμε  ένα καινούργιο με τίτλο   Πόσο κοστίζει μια ανακαίνιση – Τα 8 νέα σημεία της κρίσης.

Τον Μάϊο του 2015, μετα από 6 χρόνια κρίσης και αλλαγής όλων των δεδομένων,                      ( ολοκληρωτικό σταμάτημα της χρηματοδότηση τραπεζών, μείωση μισθών των συνεργείων και πολλών  οικοδομικών υλικών, αλλά και αρκετών προσφορών σε εμπορικά είδη όπως, πλακάκια, παρκέ , είδη υγιεινής, κλπ)   ανασκευάσαμε το άρθρο όχι σαν φιλοσοφία,  γιατί η λογική και ο τρόπος εργασιών δεν αλλάζει, αλλά σαν στατιστικά και οικονομικά στοιχεία.

Επιπλέον, προσθέσαμε και θα προσθέσουμε ακόμα περισσότερες   παραπομπές σε καινούργια άρθρα μας, προσαρμοσμένα στις νέες ανάγκες μας

Η βασική αγωνία για όποιον θέλει να κάνει μια ανακαίνιση σε ένα σπίτι, ειναι το κόστος που μπορει να φτάσει. Από την χρονιά  του 2008,   που γράφτηκε αυτό το άρθρο,  διαβάστηκε πάνω από 110.00 φορές,  ενώ μέχρι τώρα  μας έχουν ζητήσει την γνώμη μας, πάνω από 6.500 ενδιαφερόμενοι, προσκομίζοντας μας στοιχεία από το άρθρο μας «ανακαινίσεις – διακοσμήσεις, κοστολόγια από τον χώρο σας».

Τιμές κατασκευής

Εύλογο το ερώτημα, και σεβαστή η επιθυμία να αλλάξουμε  όχι μόνο τον αέρα και την ενέργεια που διακατέχει το σπίτι μας, πάνω από 15 και 20 χρόνια, αλλά και να αξιοποιήσουμε και να προσαρμόσουμε, ένα σπίτι 20, 40 ή ακόμα  και  100 ετών (βλέπε φωτο 4), σύμφωνα με τις σύγχρονες  απαιτήσεις, ειτε γιατί το κληρονομήσαμε, ειτε γιατι το αγοράσαμε για τους δικούς μας λόγους.

Την ανώτερη τιμή δεν μπορούμε να την λογαριάσουμε, γιατι παίζει ρόλο το κόστος των εμπορικών  υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε (πλακάκια ειδη υγιεινής κλπ) αλλά και κατασκευών με πολύ μεγάλη απόκλιση όπως τα έπιπλα κουζίνας, ντουλάπες κλπ   Μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε, με μικρές αποκλίσεις, το κόστος μιας ολικής ανακαίνισης διαμερίσματος, με μέτριες και αξιοπρεπείς τιμές υλικών. Τα εργατικά παραμένουν έτσι και αλλιώς ίδια,  ανεξάρτητα με την επιλογή των υλικών.

Φωτογραφία 1. Ολική ανακαίνιση (πραγματοποιήθηκε Ιανουάριο του 2007) σε διαμέρισμα 98 τετρ. μ, κατασκευής 1972. Χώρεσε και το τζάκι. Γκρέμισμα τοίχων και ξανακτίσιμο, σύμφωνα με την μελέτη μιας σύγχρονης διαρρύθμισης. Αλλαγή των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καινούργια κουφώματα, τσιμεντογωνία για αλφάδιασμα στο σπίτι, θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας, κουζίνα 14 μ, ντουλάπες 18 τετρ. μ μπάνιο, ηλιακός θερμοσίφωνας, πλακάκια, παρκέ στις κρεβατοκάμαρες, αλλαγή παλαιών σωμάτων καλοριφερ με πάνελ και ελαιοχρωματισμοί. Κόστος 49.000 ευρώ + φπα  ( 39.000 τα εργατικά μαζί με τα οικοδομικα υλικά) και 10.000 οι αγορές  ειδών υγιεινής,  πλακιδίων, νεροχύτη αποροφητήρα πριζών κλπ)(Σήμερα, πηγαίνοντας στην ανάλυση των συγκεκριμένων εργασιών, τον Μάϊο του  2015  θα κόστιζε 34.000 ευρώ + φπα. Τα εργατικά, αλλά και τα οικοδομικά υλικά  έχουν κατέβει πάνω από 11.000 – πχ ένα τσουβαλάκι άμμο από 1,70 ευρώ, το βρίσκουμε έως και 1,20 ευρώ.- ενώ πλακάκια ειδη υγεινής κλπ έχουν κατέβει εντυπωσικά, σε πακέτα προσφορών. Σήμερα οι αγορές θα στοίχιζαν περίπου στις 6.000 ευρώ ).

Αρχικά, ας συγκρίνουμε τις διαφορές τιμών ανάμεσα σε ένα καινούργιο σπίτι, και ένα παλιό.

Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι θέλουμε να κοστολογήσουμε ένα διαμερισμα των 90 έως 100 τετρ. μέτρων.

α) Ένα καινούργιο διαμέρισμα, αν θα το αγοράζατε από έναν εργολάβο πολυκατοικιών, ανάλογα την περιοχή, θα στοίχιζε μέχρι το 2008,  από 250.000 ευρώ και πάνω, ενώ το 2015 γύρω στα 130.000 ευρώ . Στην περίπτωση αυτή:

– δεν θα γνωρίζατε την ποιότητα των υλικών και των εργασιών που έχουν γίνει.

– Οι χώροι θα ειναι διαμορφωμένοι για τυποποιημένες και γενικευμένες ανάγκες (μεγάλα μονοκόματα σαλόνια  , μικρές κρεβατοκάμαρες κλπ).

– Από εμπειρία έχουμε να παρατηρήσουμε, ότι ντουλάπες και έπιπλα κουζίνας, τα κάνουνε κατά κανόνα, με πολυ οικονομία στα μέτρα.

β) Ενα καινούργιο διαμέρισμα, αν το κατασκευάζατε μόνοι σας ρίχνοντας έναν επιπλέον όροφο στην μονοκατοικία σας, θα σας στοίχιζε περίπου 140.000 έως 160.000 ευρώ μέχρι τέλος του 2009, ενώ σήμερα, το 2015  ανάμεσα στα  90.000 έως 110.00 ευρώ.

γ)   Ένα διαμέρισμα που θα επρόκειτο να ανακαινιστει ολικά, επιφάνειας 90 με 100 τετρ. μέτρα,   μέχρι το 2009 θα στοίχιζε ανάμεσα στα 47.000 έως 52.000 ευρώ σήμερα το  2015  θα στοίχιζε από  33.000 έως 37.000 ευρώ +φπα . Σε αυτην την ανακαίνιση, παραμένουν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι, κάποιο εσωτερικοί  και η πλάκα της οροφής.

Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι το  2015, ενώ οι αγορές καινούργιων διαμερισμάτων   έχουν ακόμα πέσει αρκετά , ο μέσος όρος της ανακαίνισης έπεσε από 20% έως 25%. Αυτό οφείλεται ότι τα εργατικά χαμήλωσαν κατά μέσο όρο 40%,  τα υλικά -πλακάκια, είδη υγιεινής κλπ-  έπεσαν έως και 60%.   )

Φωτογραφία 2. Ανακαίνιση σε παλιά κατοικία του 1969. Μετατροπή ενός μικρού αποθηκευτικού χώρου, σε προσωπικό χώρο αναγνωστηρίου και ήπιας γυμναστικής. Δημιουργήθηκε πατάρι με μεγάλη χωρητικότητα. Πέρνει φυσικό φως από το σαλόνι. Διακοσμητικές εσοχές με κρυφό φωτισμό, από την πλευρά του σαλονιού.).

Στο ποσό αυτό, περιέχονται:

– Γκρεμισμα τοίχων, ειδων υγιεινής, επίπλων κουζίνας, ντουλαπών, και απομακρυνση μπαζών.

– Κτίσιμο τοίχων στην καινούργια θέση τους, ώστε να διαμορφωθούν οι καινούργιοι χώροι.

– Σοβαντίσματα, σε καινούργιους τοίχους και μερεμέτια.

– Ολική αλλαγή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

– Ολική αλλαγή υδραυλικών εγκαταστάσεων, και αποχετεύσεων εντός του διαμερίσματος.

– Αλλαγή πόρτας εισόδου, με θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας.

– Αλλαγή εσωτερικών πορτών.

– Αλλαγή μπαλκονόπορτων και παραθύρων με αλουμινίου βαρέως τύπου,  με ανακλίσεις και με σίτες.

– Επίστρωση τσιμεντογωνίας για αλφάδιασμα δαπέδου

-Τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου και μπάνιου

– Κατασκευή επίπλων κουζίνας περίπου 15 τρεχόντων μέτρων.

– Κατασκευή περίπου  22 τετρ. μέτρων ντουλάπας

– Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα

– Τοποθέτηση σε γύψινα οροφής.

– Ελαιοχρωματισμοί εσωτερικά της οικίας

– Δεν αλλάζουν οι σωληνώσεις του καλοριφέρ (υποδαπέδιες), αλλάζουν όμως οι θέσεις των σωμάτων.

Φωτογραφία 3. Η ζωγράφος μας επί το έργον. Μοναδική ανάδειξη ενός «αδύναμου» σημείου παλαιάς κατοικίας χαρίζοντας της, την «ζεστασιά» που της αξίζει. Όσο συμβατικά (και όχι εξεζητημένα) θα διακοσμούσατε μία καινούργια κατοικία, για να γίνει λειτουργική, ξεχωριστή, και χώρος που θα σας ηρεμεί και θα φέρνει σε αρμονία εσας με τους οικείους και το περιβάλλον σας, και πάλι το κόστος θα ειναι περίπου 5 φορές ακριβότερο στην καινούργια κατοικία από ότι στην παλιά)

Στην παραπάνω τιμή εμπεριέχονται και οι παρακάτω αγορές (εννοείται στις χαμηλές τους τιμές,  αλλά σε αξιοπρεπή ποιότητα , γιατί οι αγορές υλικών έχουν τεράστιες αποκλίσεις):

– Αγορά και τοποθέτηση ειδών υγιεινής

– πλακάκια

– μπαταρίες

– πόμολα – χερούλια

– Ηλιακός θερμοσίφωνας

– έπιπλο μπάνιου

– Καμπίνα μπάνιου

– Τροφοθήκη στα έπιπλα κουζίνας.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Η παραπάνω τιμή, ανταποκρίνεται  όπως είπαμε σε μία αξιοπρεπή ανακαίνιση. Η τιμή αυτή θα αυξηθεί, αν δημιουργήσουμε π.χ ένα wc, που προϋποθέτει, τοιχοποιία, πρόσθετες  υδραυλικές εργασίες, τοίχους, πλακάκια, είδη υγιεινής κλπ.

Επίσης θα αυξηθεί, αν  θέλουμε βελτιώσεις η  ιδιαίτερες κατασκευές, όπως αλουμίνια θερμοδιακοπής  , θυροτηλεόραση, συναγερμό, δορυφορική κεραία,  κλπ.

Οι βελτιώσεις λοιπόν  που παίρνει μια  ανακαίνιση, μπορεί να ειναι πολλές, και ειναι λογικό να αυξήσουν την συνολική τιμή, όπως άλλωστε θα γινόταν και σε μία καινούργια οικοδομή, ανάλογα με τις απαιτήσεις μας (με την διαφορά ότι μια μελέτη ανακαίνισης ελέγχει  την τιμή έγκαιρα και χωρίς μερεμέτια).

Και όλα αυτά με τα υποθετικά μέτρα της ανακαίνισης, που δεν υπερβαίνουν τα  90 μ2  με 100 μ2, ανάλογα την διαμόρφωση του διαμερίσματος.

Στα παραπάνω η παρακάτω  μέτρα (στα 120 η 80 τετρ.μ),  ανα  15 μ2 έως 20 μ2 υπολογίζουμε, ένα δωμάτιο παραπάνω η παρακάτω,  δηλαδή μια επιβάρυνση η μείωση  περίπου 12 %.

Η επιβάρυνση, απο ότι διαπιστώνετε,  η αντίστοιχα, η  μείωση στα μικρότερα μέτρα, δεν εινα ιδιαίτερα  μεγάλη.

Αυτό οφείλεται, στο ότι  πολλές βασικές εργασίες (όπως π.χ υδραυλικά) δεν επιβαρύνουν την τιμή, ενώ η πλειονότητα τους ( ηλεκτρικά, πλακάκια) επιβαρύνουν  ελάχιστα Π.χ από την στιγμή που θα αλλαχτεί ο  ηλεκτρολογικός  πίνακας, και θα περαστούν  παντού καινούργια καλώδια, απλά θα προσθέσει ο μάστορας τα υλικά και τα μεροκάματα για ένα επιπλέον δωμάτιο. Το ί διο ισχύει στα πλακάκια, ελαιοχρωματισμούς κλπ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ με τις ανακαινίσεις, ειναι ότι θα ερωτηθείτε και θα αποφασίσετε, αν θα κάνετε τις βελτιώσεις, γιατί απλούστατα θα συμμετέχετε στη μελέτη και τα σχέδια (αρχιτεκτονικής εσωτερικής  διαμόρφωσης και διακόσμησης, αλλά και εργασιών και υλικών, όπως ενεργειακά τζάμια, συναγερμός, μηχανισμοί κουζίνας κλπ).

Επιπλέον, έχετε την δυνατότητα, αν στην παρούσα φάση δεν έχετε την δυνατότητα να ολοκληρώσετε μία εργασία, μπορείτε να κάνετε την προετοιμασία να την κάνετε αργότερα,  όπως τ0 περιγράφουμε στο άρθρο μας  «Ανακαίνιση στην κρίση. ΄Οταν τα χρήματα δεν φθάνουν. Κύκλοι εργασιών» , το οποίο θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες.

Γιατί, η σωστή σκέψη που πρέπει να κάνει  όποιος θελήσει να μειώσει το κόστος, σε μία ανακαίνιση, γίνεται με την μείωση όχι της ποιότητας των εργασιών,  πράγμα που δεν ειναι σωστό, αλλά και με την απόφαση του να κρατήσει κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες κατασκευές που πιθανά να ειχαν βελτιωθεί πρόσφατα,  η θα μπορούν να γίνουν σε δεύτερο επίπεδο, χωρίς να χαλάμε τις κατασκευές που γίνονται σε πρώτο επίπεδο.  (π.χ αλουμίνια, πόρτα ασφαλείας κλπ)

Σε μια καινούργια οικοδομή,  για τις βελτιώσεις  που θα μπορούσε  να έχει ένα διαμέρισμα (π.χ ύπαρξη   βοηθητικού wc, συναγερμό,   κλπ)  δεν θα ερωτηθείτε, αλλά αν θα τις θεωρήσετε αναγκαίες,  θα τις καταλάβετε στην πορεία.

Και τότε η κοστολόγηση τους θα ειναι πολύ πιο αυξημένη, γιατί θα δημιουργήσετε πολλά μερεμέτια, για να πετύχετε αυτό που θέλετε.

Καλύτερα λοιπόν να   γνωρίζετε    ΟΛΕΣ τις  εργασίες και τις ανάγκες ενός σπιτιού, πέρα από τις αυστηρά οικοδομικές , όπως  π.χ τζάμια ενεργειακά, συναγερμός, μέτρα επίπλων κουζίνας  και ντουλαπών σύμφωνα με τις ανάγκες σας κλπ) , ώστε  να διαλέξετε αυτές  που  θεωρείτε αναγκαίες και  σας διευκολύνουν την ζωή,  και να αφαιρέσετε αυτές που   θεωρείτε  δευτερεύουσες η περιττές.

Δυο σημειώσεις +μια οικονομική

Τα κοστολόγια από ότι παρατηρείτε,  μεταξύ

α) ενός διαμερίσματος που θα αγοράσετε από  έναν εργολάβο

β) ενός διαμερίσματος που θα  αναλαμβάνατε να το φτιάξετε μόνοι σας,  βρίσκοντας μηχανικούς αρχιτέκτονες και εργολάβους

γ)  ενός παλαιού διαμερίσματος που θα ανακαινίσετε με σωστό τρόπο, ώστε να έχει την λειτουργικότητα, την διαμόρφωση που θέλετε, και την ποιότητα που θα του δώσει χρόνο πνοής το λιγότερο 25  με 30 χρόνια, όσο δηλαδή και ένα καινούργιο νεοκτιστο σπίτι

έχουν σημαντικές διαφορές. Εδώ θα πρέπει να σκεφτειτε σοβαρά τα παρακάτω.
1) Η ολική ανακαίνιση ενός σπιτιού, ισοδυναμεί με καινούργια κατασκευή, με μελέτη για τις δικές σας ανάγκες αποκλειστικά. Μένουν μόνο τοίχοι και ταβάνια.

2) Αν δεν έχετε σπίτι και πρόκειται να αγοράσετε καινούργιο,  σκεφτείτε, μήπως θα συνέφερε να αγοράσετε ένα παλιό σπίτι σε συμφέρουσα τιμή, και να το ανακαινίσετε. Το μόνο που δεν πρέπει να φοβάστε ειναι η σταθερότητα του κτηρίου, λόγω …παλαιότητας. (βλέπε παρακάτω  φωτογραφία 4)

3) Η οικονομική παράμετρος ειναι κάτι που πρέπει να τη δούμε πολύ πιο προσεκτικά, με το ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ δεδομένο, ότι οι τράπεζες πλέον δεν δανείζουν, και πρέπει να κινηθούμε αποκλειστικά με την αποταμίευση της εργασίας μας, και το όποιο οικονομικό απόθεμα μας έχει μείνει μέχρι σήμερα

Συγκεντρώνοντας τις σκέψεις και τα στοιχεία μας έχουμε.

Αν θέλετε να ζήσετε  σε ένα σπίτι περίπου π.χ 100 τετρ μ,  υπάρχουν 3 τρόποι για να το πετύχετε

α) Να το αγοράσετε  καινούργιο σε μια πολυκατοικία ( με κόστος του 2015και ανάλογα την περιοχή στοιχίζει περίπου  120.000 ευρώ)

β) Να το κτίσετε μόνοι σας, σε ένα οικόπεδο, η  πάνω σε μια μονοκατοικία που έχετε  (κόστος 100.000 ευρώ και πάνω ).

γ) Αν το έχετε,  να το ανακαινίσετε (κόστος 32.000 έως 37 000 ευρώ)

Τα κοστολόγια αυτά ειναι κατα προσέγγιση και περιλαμβάνουν όλα τα οικοδομικά υλικά με τις εργασίες τους, καθώς και αξιοπρεπή υλικά σε πλακάκια ειδη υγιεινής, πρίζες και σε καατσκευές κουζινών και ντουλαπών σε ικανοποιητική ποσότητα μέτρων και υλικών

Αντίστοιχα, για λόγους εγκυκλοπαιδικούς και όχι ρεαλιστικούς προς το παρόν, με  αυτά τα στοιχεία, κατα προσέγγιση,  αν υπήρχαν η  θα υπάρξουν τραπεζικά δάνεια,  τα επόμενα χρόνια, σημαίνουν:

–  ένα ποσό δανείου 150.000 ευρώ  σε μια εξώφληση 30 ετών μετατρέπεται σε 330.000 ευρώ

– Ενα ποσό δανείου 130.000 ευρώ   σε μια εξώφληση 30 ετών μετατρέπεται σε 280.000 ευρώ

– Ενα ποσό δανείου 40.000 ευρώ   σε μια εξώφληση 30 ετών μετατρέπεται σε 90.000 ευρώ

Οι διαφορές ειναι τεράστιες.

Μόνο στην τελευταία περίπτωση δανεισμού, επιτρέπεται σε ένα ζευγάρι, να αρρωστήσει και να θεραπευτεί, να κάνει παιδιά, διακοπές, γιορτές, να ξεκουράζεται και  να μην έχει άγχος και αγωνία για κατάσχεση, να προσαρμόζει και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του, τα επόμενα 30 χρόνια του.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, τα παραπάνω απαγορεύονται

Κόστος για την ποιότητα.

Πόσο αλήθεια θα ανέβαινε η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος, για να αποκτήσει κάποιες ποιοτικές παρεμβάσεις, που θα άλλαζαν την ζωή μας; Π.χ μια μπανιέρα υδρομασαζ, η μια κατασκευή στο μπάνιο, κάποιος εξοπλισμός στην κουζίνα, κάποιες κατασκευές και κρυφοί φωτισμοί στο σαλόνι και την κρεββατοκάμαρα, κάποιο  σχέδιο στο πλακάκι που θα μας άρεσε καλύτερα, αλλά ήταν λίγο ακριβότερο από ότι υπολογίζαμε, κάποια ηχητική εγκατάσταση, κάποιο home cinema, η τέλος πάντων κάποιες διακοσμητικές «γωνιές» που θα ομόρφαιναν την ζωή μας και θα μας έδιναν ώθηση για περνάμε πολύ πιο ευχάριστα και δημιουργικά μέσα στο σπίτι μας; Η απάντηση θα μπορούσε να ήταν, αυτή που σας γράψαμε στην αρχή. «Την ανώτερη τιμή δεν μπορούμε να την λογαριάσουμε, γιατι παίζει ρόλο το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε.» και αυτό ειναι η μισή αλήθεια.

Η υπόλοιπη αλήθεια ειναι, ότι το βασικό κόστος μιας ανακαίνισης ειναι οι οικοδομικές εργασίες. Αν αντί για ένα πλακάκι των 12 ευρώ, διαλέξουμε των 20  ευρώ, αν στο σύνολο των ελαιοχρωματισμών κάποιες επιφάνειες τις κάνουμε με τεχνοτροπία, αν τα γύψινα αντί για 8 ευρώ το τρέχον μέτρο, βάλουμε των 12 ευρώ, αν στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, βάλουμε και 10 κρυφούς φωτισμούς, αν μία καλή πόρτα ασφαλείας στοιχίζει 700 ευρώ και εμας μας αρέσει ένα σχέδιο με 1300 ευρώ, αν αντί μια μπανιέρα των 400 ευρώ, βάλουμε με υδρομασάζ των 800 ευρώ, αν κατασκευάσουμε πέντε διακοσμητικά στοιχεία με έπιπλο η γυψοσανίδα, αν…… Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι το κόστος κυμαίνεται ανάμεσα στα 10% έως 20% του συνολικού ποσού. αλλά με μία βασική προϋπόθεση.Να μην θέλουμε εμείς να την φτάσουμε 1.000% επάνω του συνολικού ποσού.

Ας μην ξεχνάμε. Το όμορφο σπίτι δεν φέρνει την πολυπόθητη ευτυχία. Απλά, όταν ειναι μελετημένο σωστά, γίνεται ένα από τα μέσα που την βοηθάει να μας έρθει.  Ελέγξτε λοιπόν  τα έξοδα   (πάτησε στο τέλος, κατατοπιστικό, νέο άρθρο, » ανακαίνιση,  τι ειναι, πως ξεκινάμε και το κόστος της ανακαίνισης» )

Το συνεργείο λοιπόν των γκρεμισμάτων, οι κτίστες και οι σοβατζήδες, ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος, ο πλακάς, η τσιμεντογωνία, οι μαραγκοί για τις ντουλάπες και τα έπιπλα κουζίνας, οι εσωτερικές πόρτες, οι αλουμινάδες για τα εξωτερικά κουφώματα, σώματα καλοριφέρ, ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν το κύριο όγκο του οικονομικού κόστους μιας οικοδομής, και οι τιμές τους ειναι στάνταρ, τουλάχιστον στις εταιρείες ανακαινίσεων.  ( Ως γνωστό στους ιδιώτες,  στα έτοιμα διαμερίσματα χρεώνουν και παραδίδουν τις εργασίες κατα βούληση, λες και έχει άλλη τιμή το τσιμέντο το καλώδιο, ο χαλκοσωλήνας  κλπ, στο Πέραμα και άλλη στην Εκάλη). Έτσι λοιπόν, μη φοβηθείτε μια αλλαγή, που μπορεί να αλλάξει τους ρυθμούς και την ποιότητα της ζωής σας. Το κόστος ειναι λογικό.

Φωτογραφία 4. Ολική ανακαίνιση (πραγματοποιήθηκε το 2004) σε ισόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο Κολωνάκι, κατασκευής 1902. Τα κτήρια έχουν δοκιμαστεί από τον χρόνο πάνω από 100 χρόνια. Σήμερα εξυπηρετεί σύγχρονες ανάγκες, με καινούργιες οικοδομικές κατασκευές.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν:

Για να συγκρίνουμε δύο όμοιες κατασκευές, εξετάζουμε ένα διαμέρισμα 90 μ2  έως 100 μ2 και διαπιστώνουμε

1)  Μία καινούργια κατασκευή, η αγορά της  στοιχίζει περίπου  150.000 ευρώ,  η κατασκευή της από εσας τους ίδιους κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ, ενώ η ανακαίνιση του στοιχίζει  32.000 έως  37 .000 ευρώ. Τα εργατικά με τα οικοδομικά υλικά θα στοιχίσουν από 25.000 έως 28.000 ευρώ + φπα, και τα υπόλοιπα ειναι εμπορικές αγορές όπως πλακάκια, ειδη υγιεινής, σώματα καλοριφέρ , πρίζες, (τιμές  2015. )

σημείωση πρώτη.  Στις έτοιμες κατασκευές, ενώ  συχνά θα βρούμε τζάκι,  σπάνια βλέπουμε μέτρα κουζίνας, πάνω από 10, η ντουλάπες πάνω από 15, ενώ στο παραπάνω ποσό ανακαίνισης,  λογαριάζουμε πολύ περισσότερα μέτρα.

σημείωση δεύτερη.  Η παραπάνω τιμή της  ανακαίνισης, συχνά μειώνεται, αν διατηρήσουμε παρεμβάσεις που  ίσως να έχουμε ήδη  κάνει πρόσφατα,  (π.χ αλουμινοκατασκευές, θωρακισμένη πόρτα) η αν διατηρήσουμε υλικά που  ειναι γερά και συντηρούνται επιτυχώς, (π.χ εσωτερικές πόρτες)

2) Στην ανακαίνιση, θα  ενημερωθείτε και θα ερωτηθείτε  εάν  θέλετε, να κάνετε βελτιώσεις, όπως δημιουργία wc,   δορυφορική  τηλεόραση, παροχές συναγερμού η  και κάμερας, δημιουργία βεστιάριου,   παροχή ηλεκτρικών τεντών,   θερμοδιακοπή,  κλπ.

3) Αν θέλετε να διακοσμήσετε τον χώρο σας, με ειδικές κατασκευές, όπως κρυφούς φωτισμούς, κατασκευές για θέση τηλεόρασης, κουρτινιέρες, θόλους, η να επιλέξετε υλικά καλύτερα από τα προτεινόμενα, π.χ πλακάκια μπανιέρες,  καμπίνες μπάνιου, έπιπλα μπάνιου, μηχανισμούς   επίπλων κουζίνας και ντουλαπών, τεχνοτροπίες  βαψίματος κλπ, η τιμή τους, αν εσείς το θελήσετε, μπορεί να γίνει διπλάσια η τριπλάσια της ανακαίνισης.

Όμως με ένα ποσοστό 10% έως 20%, επί  του ποσού της ανακαίνισης, θα έχετε ένα αποτέλεσμα που θα σας αλλάξει την ζωή.  Και να σημειώσετε, ότι μέσα σε αυτό το ποσό,  συνήθως  ειναι και οι κατασκευές,  και η πληρωμή ενός ειδικού και λογικού διακοσμητή, που θα σας κάνει την μελέτη και τις προτάσεις

Για την μέθοδο που ακολουθούμε σε μια ανακαίνιση, πατήστε  «ανακαίνιση,  τι   ειναι,  πως ξεκινάμε και το κόστος ανακαίνισης

Διαφωτιστικό και το άρθρο,  «Μελέτη, τι ωφελεί και πόσο κοστίζει». Θα δείτε τα στάδια που μία  μελέτη καθιστά , όμορφη, διακοσμητική και οικονομική διακόσμηση, ειτε ειναι σε οικιακό ειτε σε επαγγελματικό χώρο.

Για  να προσανατολειστείτε γενικότερα σχετικά με τις κατασκευές, μπορείτε να απευθυνθείτε στο site της εταιρείας μας «διάσταση και χώρος». Εκεί εκτός από γενικά ενδιαφέροντα άρθρα, θα ενημερωθείτε για τις ποιότητες των προϊόντων και πως διαμορφώνονται οι τιμές ανάλογα τις επιλογές που θέλετε να κάνετε, στο συγκεκριμένο άρθρο «Υλικά. Τιμές και εφαρμογές».  Για το όφελος της διακόσμησης, πατείστε «διακόσμηση. Χρειάζεται διακοσμητής η μπορούμε και μόνοι μας;  Και δύο παραδείγματα από την εμπειρία μας».

Επίσης νομίζουμε ότι θα σας ενδιαφέρει το άρθρο μας  «Ανακαινίσεις σπιτιών Διακόσμηση. Πριν και μετά (Νο 1)».

Οι κατασκευαστικές διακοσμητικές  δυνατότητες σε μια ανακαίνιση για να έχει προσωπικότητα και στυλ, με μικρές παρεμβάσεις και με λίγα χρήματα.

 

Advertisements

4 comments on “Πόσο κοστίζει μια ανακαίνιση – γενικές πληροφορίες

  1. Παράθεμα: Διακοσμηση. Χρειάζεται διακοσμητής η μπορούμε και μόνοι μας; Και δύο παραδείγματα από την εμπειρία μας « διάσταση & χώρος

  2. Παράθεμα: Ανακαίνιση. Τι ειναι, πως ξεκιναμε και πως βρισκουμε το κόστος ανακαίνισης « διάσταση & χώρος

  3. Παράθεμα: Μελέτη. Τι οφελεί και πόσο κοστίζει. « διάσταση & χώρος

  4. Παράθεμα: Πόσο κοστίζει μια ανακαίνιση, και τι πρέπει να γνωρίζουμε ; | διάσταση & χώρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s