Ανακαίνιση στην κρίση .Οταν τα χρήματα δεν φθάνουν. Κύκλοι εργασιών .

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕπιλέγουμε συχνά, να επαναλαμβάνουμε στα άρθρα μας την βασική μας θέση και άποψη για την ανακαίνιση, γιατί βάσει αυτής επιλέγουμε να αρθρογραφούμε .

Η θέση μας είναι ότι μια ανακαίνιση πρέπει να γίνει σωστή και με προοπτική 25 με 30 χρόνια ,και αυτό το υποστηρίζουμε γιατί :
-κοστίζει πολλά χρήματα και έχει πολύ κόπο
-απαιτεί χρόνο, φασαρία και σκόνη
-απαιτεί σωστή σκέψη και επιλογές
Ολα  τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά και με συνέπειες , γιαυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Με αυτή την οπτική προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της ανακαίνισης  και σήμερα θέλουμε να εξετάσουμε και να σας παρουσιάσουμε τις απόψεις μας για την περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε μια ανακαίνιση,  αλλά τα χρήματα μας δεν μας φθάνουν.

Αν λοιπόν κοστολογήσουμε μόνοι μας ή με την βοήθεια ενός έμπειρου ειδικού, το οικονομικό ύψος της ανακαίνισης που θέλουμε να κάνουμε αλλά δεν διαθέτουμε το συγκεκριμένο ποσό,  φθάνουμε στο σημείο να επιλέξουμε τις εργασίες που πρέπει να κάνουμε.
Οπωσδήποτε, το σπίτι μας θέλουμε να το χαρούμε μετά το τέλος των εργασιών, επομένως μια αδιαμφησβήτητη  εργασία που πρέπει να γίνει είναι οι ελαιοχρωματισμοί , η τελευταία εργασία της οικοδομής , για να ζήσουμε το σπίτι μας καθαρό και αισθητικά στα χρώματα που μας αρέσουν.
Πριν όμως από τους ελαιοχρωματισμούς πρέπει να κατανείμουμε τις εργασίες και να τις γκρουπάρουμε σε κύκλους εργασιών , με δύο σκεπτικά  :
1) Να γίνουν σωστές και ολοκληρωμένες ώστε να έχουν την προοπτική των δεκαετιών που πρέπει να έχουν
2) Να μην χρειαστούν καμία επέμβαση στους επόμενους κύκλους εργασιών, ώστε να μην υπάρξουν μερεμέτια και διπλοπληρωμές
Αν θέλουμε να  βάλουμε σε μια σειρά τους κύκλους εργασιών που απαιτεί μια ανακαίνιση, πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας μια βασική παράμετρο : αν το σπίτι μας είναι κατασκευασμένο πριν ή μετά το 1985, και αυτό γιατί από την συγκεκριμένη χρονολογία κατασκευής, εξαρτάται μια σειρά εργασιών  τις οποίες πρέπει  να κάνουμε η μπορούμε να τις αποφύγουμε, όπως το αναλύουμε στο άρθρο μας : «Ανακαίνιση και χρονολογία κατασκευής. Μια σημαντική παράμετρος για την κοστολόγηση » .
Μια ανακαίνιση, όταν λυθεί το ζήτημα της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του χώρου, όταν δηλαδη γίνουν τα γκρεμίσματα και τα κτισίματα των τοίχων, σύμφωνα με τις καινούριες ανάγκες ή οι τοίχοι παραμείνουν στην ίδια θέση,  ξεκινάει από την σωστή εγκατάσταση των ηλεκτρικών και υδραυλικών παροχών .Οι εργασίες αυτές είναι θεμελιώδεις για να ησυχάσετε για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής σας, όποια παρέμβαση κι αν θέλετε να κάνετε στο μέλλον στο σπίτι σας .
Ο πρώτος κύκλος εργασιών που θα πρέπει να επιλέξετε  ξεκινώντας να κάνετε σε μία ανακαίνιση,  πρέπει να περιλαμβάνει

1) Την νέα αρχιτεκτονική  διαμόρφωση του χώρου, αν χρειάζεται ,  

2) Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καιOLYMPUS DIGITAL CAMERA

3) Υδραυλικές και αποχετευτικές εγκαταστάσεις

Όσο και να μην μας παρουσιάζουν  κανένα  συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα (επι μέρους θα έχουμε),  η καλή ποιότητα αυτών των κατασκευών, ειναι το Α και Ω στην ποιοτική ζωή  και στην ψυχική ηρεμία  των κατοίκων ενός σπιτιού.

Αν μπορούμε τις κάνουμε ταυτόχρονα , αν όμως δεν μπορούμε τις ξεχωρίζουμε και αυτές σε δύο κύκλους εργασιών και επιλέγουμε ως πρώτη τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Στην πρώτη περίπτωση , οταν δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ταυτόχρονα υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αυτά που συνεπάγονται είναι ότι :

– δεν υπάρχει η δυνατότητα να μείνετε στο σπίτι σας για περίπου 15 με 20 μέρες ,

– δεν έχετε παροχή νερού για περίπου 10 μέρες ,

– θα έχετε θόρυβο, σκόνη, λάσπες  και οπωσδήποτε σοβατίσματα

– Ως  (επι μέρους ) αποτέλεσμα αισθητικό και κυρίως ουσιαστικό έχετε τη ριζική ανακαίνιση του μπανιου σας !

Οι παραπάνω  ημέρες εργασιών αφορούν οικοδομές που χτίστηκαν ΠΡΙΝ το 1985. Για αυτές που χτίστηκαν μετά,  οι ημέρες μειώνονται κατά το 1/3.

Και μην ξεχνάτε,  πάντα μιλάμε για τον σωστό τρόπο εργασιών στην ανακαίνιση, και όχι «πλακώματα» που σύντομα θα τα  διπλοπληρώσετε και βέβαια με διπλάσιο κόπο και ταλαιπωρία
Στην δευτερη περίπτωση ,  οταν δηλαδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ταυτόχρονα υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, και επιλέξουμε να τις κάνουμε σε δυο διαφορετικές χρονικές στιγμές, αυτό που αλλάζει είναι ότι θα ταλαιπωρηθείτε με όλα τα παραπάνω (σκόνη, θόρυβο, χρόνο κλπ) δύο φορές και με μεγαλύτερο αριθμό ημερών συνολικά .
Στις ηλεκτρολογικές εργασίες, σημειώστε να προβλέψετε έγκαιρα παροχές για : κλιματιστικά ,συναγερμό ,ηλεκτρικά ρολά, και πρίζες ίντερνετ και τηλεόρασης .

Μελετήστε πολύ καλά τις θέσεις των παραπάνω ή αναθέστε τη συνολική μελέτη του διαμερίσματος σας σε έναν ειδικό ,ο οποίος, θα σας σχεδιάσει την κάτοψη του χώρου σας με τα έπιπλα σας (κρεβάτια, τραπεζαρίες ,σαλόνια κλπ), και θα σας προσδιορίσει με ακρίβεια και όλες τις παροχές και πρίζες ρεύματος .

Είναι σημαντικό ,στον επόμενο κύκλο εργασιών, να μην ξανασκάβετε τοίχους και να μην σκουντουφλάτε σε καλώδια για τα επόμενα χρόνια !
Επιπλα κουζίνας
Αν έχετε τα χρήματα φτιάχνετε και τα έπιπλα της κουζίνας σας με καινούρια διάταξη και σχέδιο ,αν όχι, δεν πειράζει , αφήστε την σε έναν επόμενο κύκλο εργασιών .
Ωστόσο , αν θέλετε να παρέμβετε προσωρινά στα έπιπλα της κουζίνας σας με την υπάρχουσα διάταξη ,μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πορτάκια των ντουλαπιών με πορτάκια μελαμίνης, βακελίτη ή  και λουστραριστά , να προσθέσετε καινούρια πόμολα, ακόμη και μηχανισμούς συρταριών, όπως αναλυτικά σας παρουσιάζουμε στο άρθρο μας «Ανακάινιση κουζίνας.  Μια οικονομική και αξιοπρεπής πρόταση», δίνοντας μια δυνατή αισθητική αναβάθμιση χωρίς να ξοδέψετε στην παρούσα φάση πολλά χρήματα, και αυτή η παρέμβαση σας να κρατήσει όσα χρόνια χρειάζεστε για να συγκεντρώσετε τα χρήματα που θέλετε για να φτιάξετε τα έπιπλα κουσίνας των ονείρων σας !

Αν ονειρεύστε μια κουζίνα, πρακτική και άνετη, μην την βιαστείτε. Κάντε την όταν πρέπει, αφού γίνουν σωστα τα ηλεκτρικά και τα υδραυλικά. Αν δεν φτάνουν τα λεφτά, κάντε λίγο υπομονή, να την κάνετε  εργότερα. Σημασία έχει να κάνετε αυτό που θέλετε, και να το ευχαριστηθείτε, και όχι να ταλαιπωριέστε με μαι ζωή, με τεχνίκά προβλήματα

Αν ονειρεύστε μια κουζίνα, πρακτική και άνετη, μην την βιαστείτε. Κάντε την όταν πρέπει, αφού γίνουν σωστα τα ηλεκτρικά και τα υδραυλικά. Αν δεν φτάνουν τα λεφτά, κάντε λίγο υπομονή, να την κάνετε εργότερα. Σημασία έχει να κάνετε αυτό που θέλετε, και να το ευχαριστηθείτε, και όχι να ταλαιπωριέστε μια ζωή, με τεχνικά προβλήματα

ΠΡΟΣΟΧΗ !
Μην ξεκινήστε να αλλάζετε τα είδη υγιεινής ή τα ντουλάπια κουζίνας, χωρίς να ελέγξετε, προσαρμόσετε, και αν χρειαστεί να αντικαταστήσετε ολοκληρωτικά, τις ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις ! Αυτό είναι το πιο σημαντικό και πολυσυνηθισμένο λάθος. Να είστε σίγουροι ότι σε αυτή την περίπτωση ,θα χαρείτε το αποτέλεσμα της επιλογής σας για πολύ λίγο διάστημα γιατί , σύντομα , θα έχετε υδραυλικές διαρροές ή θα πέφτει συχνά η ασφάλεια του πίνακα σας .Αποτέλεσμα ; Τα έπιπλα κουζίνας σας , και τα είδη υγιεινής, σαν κόστος υλικών αλλά και εργασίας, θα διπλοπληρωθούν σε μεγάλο βαθμό !
Ο δεύτερος κύκλος εργασιών περιλαμβάνει τα πατώματα.
Αν είναι στα σχέδια σας να αλλάξουν ,είναι η σειρά τους ! Επάνω τους θα ακουμπήσουν πόρτες εσωτερικές και εισόδου, έπιπλα   κουζίνας και ντουλάπες .
Στις εργασίες των πατωμάτων, αν αυτά είναι πλακάκια ή μάρμαρα, ίσως  χρειαστεί τσιμεντοκονία για να αλφαδιαστει το σπίτι.
Αν είναι κλασσικά παρκέ ,κολλητά ή προγυαλισμένα ,τα πράγματα είναι πιο ευκολα από ζήτημα σκόνης και χρόνου .
Θα σας συνιστούσαμε να  ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας laminate .Υπάρχουν laminate με πολύ καλές προδιαγραφές αλλά οι τιμές τους είναι εξωφρενικά υψηλές ! Αυτα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ετοιμοπαράδοτα, είναι για επαγγελματικούς χώρους που επιβάλλεται να ανανεώνονται κάθε τρία με τέσσερα χρόνια .
Γι αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ ! Οι προσφορές ανακαινίσεων  που υπάρχουν στο διαδίκτυο και περιέχουν laminate , από την μια  κατορθώνουν να ρίχνουν τις τιμές με ένα πολύ καλό ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ εικαστικό αποτέλεσμα αλλά στα δύο χρόνια ξεκινά η φθορά, και στα τρία με τέσσερα χρόνια το πάτωμα  δεν βλέπεται !
Οι επόμενοι κύκλοι εργασιών , μπορούν να γίνουν αυτόνομα ανάλογα με τα χρήματα και τις επιθυμίες σας .
Μπορούν λοιπόν να περιλαμβανουν κατ’ επιλογή : ντουλάπια κουζίνας (αν δεν τα έχετε ήδη βάλει) , ντουλάπες ,  εσωτερικές πόρτες , πόρτα ασφαλείας , μπαλκονόπορτες, παράθυρα, συναγερμό κ.λ.π.
Συμπερασματικά λοιπόν

Είναι σημαντικό, αν θέλετε να κάνετε μια ολική ανακαίνιση στο σπίτι σας, να γίνει μια μελέτη κοστολόγησης και στη συνέχεια να προχωρήσετε στις εργασίες σας επιλέγοντας με τη σωστή προτεραιότητα τους κύκλους εργασιών.
Κατανοούμε ότι, όταν κάποιος ξεκινήσει μια ανακαίνιση στο σπίτι του,  επιθυμεί να το έχει ολοκληρωμένο σε μπάνιο, κουζίνα, πόρτες, μπαλκονόπορτες  και βαψίματα για  να μπορέσει να το ευχαριστηθεί   στην τελική του μορφή, δηλαδή από αισθητική άποψη.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ομως, όσο και να σας δυσαρεστήσει προσωρινά, το γεγονός ότι δεν θα έχετε το τελικό  διακοσμητικό αποτέλεσμα που θα θέλατε, γιατί δεν σας φτάνουν τα χρήματα, να ειστε σίγουροι ότι έχετε κάνει αυτο που πρέπει, και έχετε  βάλει τις σωστές βάσεις, ώστε πολύ σύντομα να πετύχετε  τον στόχο σας να έχετε ένα πολύ όμορφο, πρακτικό και κατασκευαστικά σωστό σπίτι που θα ζήσετε χωρίς προβλήματα τις επόμενες δεκαετίες,  γιατί  κάτω από την  τελική μορφή  του σπιτιού σας, έχετε  κατασκευάσει το  σωστό υπόβαθρο.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν  αυτό το αγνοήσετε , θα έχετε για πολύ μικρό διάστημα ένα όμορφο αποτέλεσμα ,το οποίο πολύ γρήγορα θα καταστραφεί και θα χρειάζεται αλλαγή .

Στην περίπτωση αυτή, το πιο πιθανό είναι να μην έχετε  τα χρήματα η ακόμα και την όρεξη,  να ανακαινίσετε  σωστά εκ νέου μία λάθος ανακαίνιση .
Γι αυτό ότι φτιάξετε ,  επιλέξτε να  το φτιάξετε  σωστά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s