Μελέτη. Τι οφελεί και πόσο κοστίζει. Πληροφορίες.

Πόσο μπορεί να κοστίσει μία μελέτη; Τι περιλαμβάνει η μελέτη; Συμφέρει τελικά να πληρωθεί μία μελέτη η ειναι πεταμένα λεφτά;

Αυτά ειναι ερωτήματα που δεν τα έχει κάποιος που έχει κάνει την κατοικία του, η τον επαγγελματικό του χώρο, όπως ακριβώς θα μπορούσε να  τον ήθελε, αλλά τον έκανε μόνος του,  όπως οι προσωπικές του σκέψεις και πράξεις  του υπόδειξαν, να διαμορφώσει  τον χώρο του, σύμφωνα με τις περιορισμένες προσωπικές του γνώσεις, σε σχέδιο, φαντασία και τεχνική.

Ειναι όμως ερωτήματα που τα έχουν οι περισσότεροι, που όπως ενώ ξέρουν π.χ ότι για να βγάλεις ένα δόντι αρκεί μία τανάλια, αλλά πας σε έναν ειδικό οδοντογιατρό,  έτσι σκεπτόμενοι, ενω ξέρουν ότι  για μια ανακαίνιση θα αρκούσε  να κτίσουν π.χ μια πόρτα και να ρίξουν ένα μικρό τοίχο, παρ όλα αυτά,  απευθύνονται σε εναν ειδικό για να κάνει μετρήσεις και προτάσεις, για να χρησιμοποιήσει την πείρα του, δίνοντας μιά άλλη λύση,  και με καλύτερα  και πιο κατάλληλα (όχι απαραίτητα πιο ακριβά) υλικά.

Και ειναι φυσικό, κάποιος ιδιώτης , μη ειδικός, να μην έχει επάρκεια να δώσει τις κατάλληλες λύσεις.  Και η αιτία ειναι ότι  ο καθε ένας  ιδιοκτήτης, έχει  ζήσει μεχρι σήμερα σε χώρους κατά συνθήκη, και δεν έχει  βιώσει τα προτερήματα που ο ίδιος χώρος θα είχε την δυνατότητα να δίνει.   Ενός  δηλαδή, άνετου και λειτουργικού οικιακού χώρου που τους δίνει την δυνατότητα να ονειρεύονται και να απολαμβάνουν, η ενός δυναμικού επαγγελματικού χώρου που τους δίνει την διαρκή δυνατότητα να πετύχουν ένα αξιοπρεπές εισόδειμα.

Τι περιέχει μία μελέτη;

Η παροιμία των γονιών μας ήταν “οποιος δεν κτίσει και δεν παντρέψει δεν ξέρει τι θα πει ζόρι” Πραγματικά η κατασκευή ενός σπιτιού ειναι κάτι πολλαπλά δύσκολο, το ίδιο και η ανακαίνιση. Αμφιβόλου αποτελέσματος, και οικονομικά ανεξέλεκτου ύψους. Βλέπεις ένα σπίτι σε κολώνες η ένα παλιό οίκημα, και προσπαθείς να φανταστείς, την καλλίτερη δυνατή λύση. Πως;

– χωρίς γνώση όλων των εργασιών που απαιτείται σε μια οικοδομή

– χωρίς γνώση των υλικών που κυκλοφορούν

– χωρίς γνώση της ποιότητας των συνεργείων

– χωρίς την εκ των προτέρων κοστολόγηση υλικών και εργατικών και

– πάνω από όλα και το πιο βασικό, χωρίς πείρα.

Η πείρα ειναι αυτή, για έναν επαγγελματία με μεράκι, που θα συνδυάζει σε κάθε καινούργια ανακαίνιση, την γνώση όσων έχει κάνει. Ειτε στην διαμόρφωση ενός χώρου, είτε στην διακόσμηση του.

Η πείρα άλλωστε θα ξεσκαρτάρει, από το βουνό των προτεινόμενων και διαφημιζόμενων υλικών, πιο ειναι πιο σωστό κατά περίπτωση.

Ας τα πιάσουμε όμως με την σειρά.

Μία μελέτη εσωτερικού χώρου λοιπόν, ξεκινάει με μία κάτοψη του υπάρχοντος χώρου και κατάστασης. Αφού αποτυπωθεί σωστά, αφού δούμε καθαρά που βρίσκονται οι κολώνες και τα δοκάρια, οι σωληνώσεις και οι αποχετεύσεις, οι φωταγωγοί, ξεκινάνε οι πρώτες αλλαγές.

Δοκιμάζουμε τις καινούργιες θέσεις των δωματίων που ονειρευόμαστε, και τους διαμορφώνουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Εδώ ειναι το πρώτο  στάδιο.   Σε αυτό το σημείο, έχετε την παλιά κάτοψη, και την καινούργια, όπως εσείς σύμφωνα με τις ανάγκες σας, θα θέλατε να διαμορφώσετε το σπίτι σας.

Τώρα, παίρνετε μία σοβαρή απόφαση.  Με τα στοιχεία αυτά, μπορείτε να παραλάβετε τα μέτρα και τα σχέδια, και να προχωρήσετε μόνος σας την ανακαίνιση – διαμόρφωση του χώρου σας. Δεν έχετε πρόθεση, να  αναθέσετε σε έναν ειδικό, να σας κάνει μια επαγγελματική μελέτη, να διερευνήσει τις δυνατότητες του χώρου σας, σαν αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, ούτε σαν διακοσμητική μελέτη.

Θα ξέρετε την εργολαβική μελέτη, που συμπεριλαμβάνει, από το πόσοι τοίχοι γκρεμίζονται και ξανακτίζονται, μέχρι πόσα μέτρα κουζίνας  θα  βάλετε, πόσα μέτρα πλακάκια θα χρειαστείτε, και πόσα μέτρα ελαιοχρωματισμών θα καλύψετε.

Το κόστος  λοιπόν της μελέτης, μέχρι αυτό το σημείο, ειναι 500 ευρώ + φπα.

Αν όμως θέλετε να δείτε τι δυνατότητες έχει  το σπίτι σας, πόσα μέτρα θα μπορούσατε να είχατε  για κουζίνα και μπάνιο, που θα μπεί το wc, χωράει βεστιάριο η όχι, που θα τοποθετηθούν το σαλόνι και οι κρεββατοκάμαρες, αν θα βάλετε  τζάκι, τι φως και θέα έχουμε στο κάθε δωμάτιο, ειναι πλεόν το επόμενο στάδιο μελέτης.  Τοτε ένας ειδικός, θα μελετήσει τις δυνατότητες της κατοικίας σας, στο έπακρο.

Θα τοποθετηθούν  στα σχέδια μας, επακριβώς  οι όγκοι που καταλαμβάνει το κάθε αντικείμενο στον κάθε χώρο. Πόσα μέτρα έπιπλα κουζίνας, αν χωράει τραπέζι, αν θα σύμφερε να μεταφέρουμε έναν τοίχο, η να ανοίξουμε ένα εσωτερικό παράθυρο,  τι μπανιέρα χωράει, τι έπιπλο μπάνιου, πόσο καταλαμβάνουν οι καναπέδες, η τραπεζαρία, τα κρεββάτια κλπ.

Αφού τελειώσουμε με την κατάληψη των όγκων στην κάτοψη, αρχίζουμε να αναλύουμε τον κάθε τοίχο χωριστά. Που θα μπουν οι ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, που θα μπει η τηλεόραση, τηλεφωνική παροχή, πληκτρολόγιο συναγερμού, τα σώματα καλοριφέρ, …μέχρι τις θέσεις για τους πίνακες.

Μετά θα γίνει η μηχανολογική μελέτη, στα υδραυλικά και ηλεκτρικά καθώς και στις θερμίδες του καλοριφερ, και του κλιματισμού.

Συνδυάζοντας όλα αυτά, αρχίζετε την τελική επεξεργασία, αλλάζοντας την θέση των τοίχων, η την θέση των όγκων (έπιπλα κουζίνας κλπ), ανάλογα με τις ανάγκες. Και φτάνετε στο αποτέλεσμα που θέλετε. Τι λέτε, θα ρισκάρατε μόνοι σας, η με την συμβουλή κάποιου φίλου σας, να τα καταφέρετε; Μην ξεχνάτε. Η ανακαίνιση ειναι κάτι που θα σας ακολουθεί για πολλά χρόνια

Το κόστος

Μία παραπάνω μελέτη, ξεκινάει από 3.000 με 3.500 ευρώ, ανάλογα τα δωμάτια και τις απαιτήσεις του χώρου. Αυτή η μελέτη λοιπόν ειναι η πιο απλή.

Στα εμπορικά καταστήματα η στα Cafe, bar, εστιατόρια, η μελέτη ανεβαίνει γιατί προστίθονται άλλου είδους μελέτες (προώθησης προϊόντων, βιτρίνας, ταμπέλες, κλιματισμού, εξαερισμού κλπ).

Σας φαίνεται περιττό το κόστος; Σίγουρα όχι.  Μόνο η μελέτη κάνει μία ανακαινιση , να ειναι οικονομική ανακαίνιση.

Με δεδομένο, ότι το κόστος της συνολικής οικοδομικής κατασκευής, ανεβαίνει ανεξέλεχτα, από δουλειές που ειναι περιττές, η που ξηλώνονται και ξαναγίνονται δημιουργώντας μερεμέτια στους επόμενους μαστόρους , οι οποίοι με την σειρά τους, θα σας διπλοχρεώσουν αφού δεν ευθύνονται, η με τιμές που ζητάνε ανάλογα πως θα κρίνουν την οικονομική σας κατάσταση, μάλλον η ανάθεση σε έναν ειδικό θα σας έρθει όχι μόνο οικονομικά, αλλά ίσως και φθηνότερα, από το αν θα το κάνατε χωρίς αυτόν.

Διακόσμηση.

Στην συνέχεια έρχεται η δουλειά του διακοσμητή.

Αρχικά γνωρίζει τις ανάγκες σας. Έχετε δουλειά γραφείου συνεπώς θέλετε θέση γραφείου η όχι.

Σας αρέσει το κλασσικό στυλ στο σπίτι η το μοντέρνο

Ποιές ειναι οι ασχολίες σας. Κάθεστε ώρες στην τηλεόραση, η προτιμάτε διάβασμα η εξωτερικές δραστηριότητες (αθλητισμό η κάτι άλλο)

Και μετά από αυτά ξεκινάει δουλειά. Και η αρχή ειναι τα χρώματα.

Χρώματα που θα σας προωθήσουν στο στόχο σας. Ηρεμία στο σπίτι, κοινωνικότητα και εμπιστοσύνη στον επαγγελματικό σας χώρο. Στο σπίτι, έχουμε χρωματικό συνδυασμό, επίπλων κουζίνας, πλακιδίων, τοίχων, ταβανιών, γύψινων, μπάνιου, ντουλαπών, επίπλων σαλονιού, καθιστικού, κρεββατοκάμαρας, παιδικού.

Στην συνέχεια δουλεύει πάνω στα σχέδια. Σχέδια στα πατώματα, στην επένδυση του μπάνιου, σε κρυφούς φωτισμούς, σε έπιπλα η ελαφριές πρόσθετες κατασκευές

Μετά έχουμε την επιλογή φωτιστικών, τεχνικές υφασμάτων, πόμολα, χερούλια, πρίζες, κορνίζες

Τέλος ολοκληρώνει την δουλειά του με την δημιουργία διακοσμητικών εστιών.

Το κόστος της εργασίας τους, κυμαίνεται περίπου στο 10% των αγορών και κατασκευών σας. Σας φαίνονται πολλά και αυτά τα χρήματα; Μάλλον θα σας έρθει και αυτή η παροχή υπηρεσιών οικονομικά. Υπάρχουν εταιρείες, σχεδόν όλες, που μία έκπτωση 7% έως 12%, την κάνουν στον διακοσμητή, και αυτός στην συνέχεια σε εσάς. Το σημαντικό ειναι ότι θα διαλέγετε πάντα αυτά που θέλετε, και θα έχετε έναν ειδικό δίπλα σας.

Οι μελέτη και η επίβλεψη από τον ειδικό ειναι η βάση κάθε καλής δουλειάς. Και σας έρχονται οικονομικότατα, ίσως και κάτω του κόστους, αν τα κάνατε μόνος σας. Ερευνείστε, διαλέξτε και εμπιστευθείτε. Περισσότερα άρθρα για διακόσμηση, ανακαίνιση, υλικά, τιμές και εφαρμογές, θα βρείτε στο site μας, www.diashoros.gr.

Δειτε παρακάτω σχετική αρθρογραφία.

Ανακαίνιση. Τι ειναι, πως ξεκινάμε, και το κόστος ανακαίνισης

Πόσο κοστίζει μια  ανακαίνιση.

Advertisements

5 comments on “Μελέτη. Τι οφελεί και πόσο κοστίζει. Πληροφορίες.

 1. Καλημέρα! Η αλήθεια είναι οτι ψάχνω απεγνωσμένα ένα blog για διακοσμητές αλλά δεν βρίσκω τίποτα!
  Είμαι καινούργια στην αγορά και χρειάζομαι συμβουλές. Εχω δουλέψει σχεδον 1 χρονο σε μια εταιρια που διακοσμούσε εστιατόρια-καφετέριες και μπαρ. Τώρα ειμαι σε μια α΄λλη εταιρια με παιδικα επιπλα.
  Ειναι πολυ δυσκολα τα πραγματα γενικα και θα ηθελα να δουλεψω με εναν συμφοιτητη μου, αλλα δεν ξερω καθολου τιμες. Με τι κριτίρια πληρώνεται ένας διακοσμητής και με βάση τι? Και πόσα του αναλογούν?
  Αν μπορείτε να με διαφωτήσετε….θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως!
  Ευχαριστώ προκαταβολικα!

 2. Παράθεμα: Διακοσμηση. Χρειάζεται διακοσμητής η μπορούμε και μόνοι μας; Και δύο παραδείγματα από την εμπειρία μας « διάσταση & χώρος

 3. Παράθεμα: Ανακαίνιση. Τι ειναι, πως ξεκιναμε και πως βρισκουμε το κόστος ανακαίνισης « διάσταση & χώρος

 4. Παράθεμα: Πόσο κοστίζει μια ανακαινιση. « διάσταση & χώρος

 5. Παράθεμα: Πόσο κοστίζει μια ανακαίνιση, και τι πρέπει να γνωρίζουμε ; | διάσταση & χώρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s